Казанлък с отличие в престижния конкурс -“ Сграда на годината „

Община Казанлък бе наградена в категория „Паметници на културата“ с проекта за „Консервация, реставрация и социализация на тракийските могили Хелвеция и Грифони“. Обявяването на отличените в общо 12-те категории на националния конкурс стана тази вечер по време на официална церемония в София. Приза от името на Кмета Галина Стоянова прие главният архитект на Общината Георги Стоев, в присъствието проектантите по проекта от екипа на „Архитектура и наследство“ ООД – Пловдив - архитектите Петкана Бакалова и Петър Петров –и изпълнителя „Пи Ес Пи“ ЕООД с управител Юлиан Димов. Инвеститор на проекта е Община Казанлък.

Проектът за защитна и експонираща двете гробници Хелвеция и Грифони сграда, във вид на съвременен археологически музей, е реализиран на територията на „Долината на тракийските царе“, където се намират откритията на покойния д-р Китов, край град Шипка, в границите на археологически резерват, „Комплекс от тракийски гробници“, обявени за паметници на културата с категория „национално значение“. Самата долина има статут на „Територия за охрана на историческия пейзаж“.

В процеса на реализация на проекта всички участници в него се водят от принципа за минимална намеса в околната среда. Културният пейзаж е съхранен, историческият – реконструиран, а формата на тракийските могили –възстановена. Автентичността на археологическите структури е запазена чрез прилагане на нови, нетрадиционни методи и технологии, а към тях е изграден и Информационен център, съобразен изцяло със съхранението на културния пейзаж.

Наградата за Община Казанлък за проекта „Консервация, реставрация и социализация на тракийските могили Хелвеция и Грифони“ определи компетентно, 32-членно жури с участието на изтъкнати архитекти, проектанти и строители под председателството на заместник-министъра на МРРБ Деница Николова.

Националният конкурс „Сграда на годината“ е най-престижното събитие в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и отличава най-добрите постижения през съответната година. Конкурсът се организира за пета поредна година под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството - КСБ, КАБ, САБ, КИИП.

 

Пресцентър на Община Казанлък: LINK

Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения ЕООД

„Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения” ЕООД е холдингово дружество основано през 2007 година. Една от дъщерните фирми на „Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения” ЕООД е „Пи Ес Пи” ЕАД

гр. София,
ул. Околовръстен път №9
тел: +359 2 983 22 54
факс: +359 2 983 19 97
е-mail: office@holding-pis.com

© Холдинг пътища и инфраструктури съоръжения ЕООД. Всички права запазени.