Реставрация на античен град Хераклея Синтика в местността Рупите край Петрич

Фирма Пи Ес Пи изпълни проект „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект ’’Античен град Хераклея Синтика” с прилежащи некрополи”.

Проектът е един от най-мащабните на Община Петрич. Той е с комбинирано финансиране и включва безвъзмездна помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ и финансов механизъм, който дава възможност Общината да вземе нисколихвен кредит, който да бъде върнат от приходи от туристическия обект.

В рамките на този проект е консервирана голяма част от археологията, изградени са туристически пътеки, направена е връзка между отделните обекти. Изградени са площадки за наблюдения и посетителски център. Изграден е и паркинг за автобуси и автомобили.

До този момент не е била обособена туристическа инфраструктура, която да позволи на хората да влизат в голяма част на подобектите в античния град. Също така е липсвал и туристически център, където да се продават билети и да се дава подходящата информация. Това разказа за БТА експертът от Общинската администрация Катя Стоянова.

На 500 метра от обекта е обособена зона за социализация. Там ще бъдат изградени туристически център, места за храна и напитки, детски лагер, както и паркинг за къмпинг и каравани, със всички съвременни изисквания, посочи още Стоянова.

По думите ѝ Петрич вече е разпознаваема туристическа дестинация, а все повече хора говорят за общината и за всичко, което има като природни дадености. Това рефлектира и върху социално-икономическия живот. Вече наблюдаваме увеличение на местата за настаняване, интересът е по-голям към инвестиции в района, дори и на хора, които нямат общо с него, така че в следващите години, когато отворим и обекта, ще бъде отчетен много ясен и видим ръст на това какъв е приходът, какви са добрите резултати от реализирането на този проект, каза Стоянова. 

Най-важното от научна гледна точка за обекта е, че благодарение на този проект успяхме да консервираме една трета от това, което дотук е разкрито, за да може да се даде фронт на работа и на действие оттук насетне на археолозите да продължат своите разкопки и последващо проучване, каза Стоянова. 

Към новините: Link 1, Link 2, Link 3

Реставрация на античен град Хераклея Синтика в местността Рупите край Петрич
Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения ЕООД

„Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения” ЕООД е холдингово дружество основано през 2007 година. Една от дъщерните фирми на „Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения” ЕООД е „Пи Ес Пи” ЕАД

гр. София,
ул. Околовръстен път №9
тел: +359 2 983 22 54
факс: +359 2 983 19 97
е-mail: office@holding-pis.com

© Холдинг пътища и инфраструктури съоръжения ЕООД. Всички права запазени.